Karbantartások

Karbantartások

Milyen időközönként kell karbantartást végezni?

Évente egyszer fontos, hogy szakemberrel elvégeztessük a karbantartást, de amennyiben hűtésre és fűtésre is használjuk, abban az esetben mindenképpen javasolt az évi kétszeri karbantartás. Fontos, hogy ahhoz hogy a garancia megmaradjon évente egy vagy kettő – ez márka, és készülék függő – számlával és munkalappal igazolt klímaszerelő által elvégzett karbantartás szükséges. Abban az esetben, ha a klímaberendezés telepítését nem végzettséggel rendelkező klímaszerelő végezte el, vagy az előírt karbantartások elmaradnak, akkor a garancia érvényét veszíti.

Ki végzi a karbantartást? Magam is el tudom végezni?

A készüléket fontos, hogy végzettséggel és jogosultsággal rendelkező szakember végezze. A karbantartást munkalappal és számlával kell igazolni, különben sérülnek a garanciális feltételek és könnyen lehet, hogy akár 1-2 elmaradt karbantartás elmulasztása miatt elveszítjük a berendezésünk garanciáját. Több szempontból sem javasoljuk, hogy magunk álljunk neki a karbantartás elvégzésének. Egyrészt nem vagyunk jártasak benne, hogy tudjuk pontosan mi az, amit tisztítani kell, nincsenek meg hozzá a szükséges műszereink, szerszámaink, eszközeink, másrészt balesetveszélyes is. Ami még nagyon fontos, hogy a garanciális feltételek megőrzéséhez szükséges munkalapot, számlát sem tudjuk kiállítani.

Mi a különbség az egyes szerelők által nyújtott klíma karbantartási szolgáltatások között?

A saját véleményem és tapasztalatom (sajnos nagyon sok esetben igaz), amit az életben is elég sokszor hallunk közhelyes mondás, hogy “olcsó húsnak híg a leve”.  

Sok szerelőt láttam úgy dolgozni ( sajnos olyanokat is, akik több tíz éve dolgoznak ebben a szakmában), hogy elmegy a helyszínre, befújkálja a készüléket, vár 5-10 percet, elkér érte 10 ezer ft-ot és aztán már megy is tovább. De láttam olyan precíz és lelkiismeretes szakembert is karbantartani, aki megcsinálja a szükséges méréseket, szétszereli a gépet, elvégzi a rendes vegyszeres karbantartást, mosást, majd azt követően összerakja, leellenőrzi, teszteli, hogy minden megfelelő-e, kitölti a munkalapot, megírja a számlát és 1,5-2 óra után távozik persze egy magasabb összegért. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy egyrészt milyen minőségű munkát szeretne kapni, másrészt, hogy mennyi pénzt hajlandó áldozni a berendezése állagának és garanciájának megóvása érdekében és hogy mennyire fontos az egészsége.

Mit tartalmaz magában egy klíma karbantartás?

Egy alap szintű karbantartás magában foglalja:

 • hőcserélők, beltéri és kültéri egységek tisztítása és fertőtlenítése
 • szűrőbetétek vegyszeres tisztítása, fertőtlenítése
 • csepptálca takarítása, fertőtlenítése, működésének ellenőrzése
 • szűrők ellenőrzése, tisztítása, fertőtlenítése
 • beltéri egység ventilátor motor és csapágyainak ellenőrzése
 • hőcserélő felület vegyszeres tisztítása, fertőtlenítése
 • elektromos csatlakozások és rögzítések ellenőrzése
 • kifújt levegő műszeres mérése, ha nem megfelelő abban az esetben hűtőközeg ellenőrzés
 • áramfelvétel mérés
 • ventilátor és szabályzó ellenőrzése, portalanítása
 • karbantartás dokumentálása
Call Now Button
Facebook
Instagram