Villanyszerelés, javítás és felújítás

Villanyszerelés, javítás és felújítás

Mitől függ a villanyszerelés ára?

Természetesen függ az anyagok minőségétől és attól, hogy az adott szakember mennyire végez minőségi munkát. Mint minden területen, itt is vannak azért „áltagárak” az is elmond valamit, ha túl olcsón vállalja valaki a munkát, meg természetesen az is előfordul, ha valaki irreálisan magas összeget mond egy munkára. Érdemes olyankor megnézni a részletes árajánlatot, hogy mit tartalmaz pontosan. Az alapszerelés árai általában meg vannak határozva, de pontos árat/árajánlatot csak az előzetes felmérés  és a pontos igények tisztázása alapján lehet meghatározni.

Honnan tudom, hogy szükséges –e a villanyhálózatom felújítása?

Abban az esetben, ha a hálózatunk 15-20 vagy több éve készült  könnyen előfordulhat, hogy már ideje legalább felülvizsgáltatni vagy adott esetben felújítani a hálózatunkat. Ha pedig olyat tapasztal, hogy égett műanyag szag jelentkezik a lakásban, esetlegesen sercegő hangokat hall valamelyik kötődoboz felől, netalán előfordul, hogy villogó, vibráló lámpát lát a lakásban, gyakran lekapcsolnak a biztosítékok vagy szikrázó konnektort észlel, abban az esetben érdemes szakemberhez fordulni és megvizsgáltatni a hálózatot. 

Ha pedig új, nagyobb fogyasztókat vásárolunk, ami nem képes a régi elavult hálózatunkat kiszolgálni, abban az esetben is mindenképpen érdemes a felülvizsgálat a későbbi esetleges problémák elkerülése végett.

Ha pedig egy új ingatlanba költözünk, amiben nincs ÁVK (áram védő kapcsoló), látszólag régi kismegszakítók vannak feltéve, akkor is érdemes felülvizsgálatot kérni egy szakembertől.

A villanyhálózatot kell ellenőriztetni?

Külön ellenőriztetni nem szükséges a hálózatunkat. De abban az esetben, ha rendellenes dolgokat tapasztal, pl.  sercegő kötődoboz, szikrázó konnektor, gyakran lekapcsolnak a kismegszakítók, égett műanyag szag stb. abban az esetben mindenképp javasolt szakemberrel ellenőriztetni, felülvizsgáltatni a rendszerünket és ha szükséges, akkor javíttatni azt. 

Előfordul, hogy idővel megnő a lakás áramfelvétele, mert több nagyobb teljesítményű, magasabb fogyasztású háztartási gépet vásárolunk és esetlegesen egyszerre üzemelnek majd. Ilyenkor érdemes a meglévő elektromos hálózatot megvizsgáltatni és kikérni egy villanyszerelő véleményét is, főleg abban az esetben, ha gyakrabban kapcsolnak le a biztosítékok. Könnyen lehet, hogy nem bírja el az adott áramkör a rácsatlakozott berendezéseket és új áramkört kell kiépíteni megfelelő keresztmetszetű vezetékekkel.

Egy kapcsoló cserét, vagy lámpa felrakást hivatalosan magam is elvégezhetem?

Hivatalosan szakemberhez kell fordulni ilyen esetekben is. Én azt szoktam mondani, hogy abban az esetben, ha csak egy izzó cseréről van szó, abban az esetben nem feltétlenül kell szakembert hívni, de ha valaki nem műszaki ember, nem szakember, nincs meg a tudása és végzettsége hozzá, abban az esetben – és persze a baleset elkerülése végett – senki ne álljon neki villanyszerelési munkálatoknak. 

Mennyi időt vesz igénybe egy kb. 50 nm-es lakás újra vezetékelése?

Ez is több tényezőtől függ. Beton vagy tégla falról van szó, lehet-e egyáltalán falat vésni vagy statikailag tiltott és csak külső kábelcsatornával lehet megoldani, a falban meglévő csövek használhatóak-e egy esetleges újra vezetékeléshez, vagy újra kell csövezni a falat. Ezek mind olyan fontos tényezők amik befolyásolják, mennyi időt vesz igénybe az adott munka.

Általában ezeket a munkákat pár nap alatt meg lehet csinálni. Természetesen, ha szorít minket az idő, nincs rá annyi napunk, abban az esetben nagyobb létszámmal hamarabb kivitelezhető.

Mi az a FI-relé? Miért fontos?

A Fi-relé, másnéven ÁVK (áramvédő kapcsoló) vagy életvédelmi relé egy olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit. Fontos azért, mert megvéd minket egy esetleges áramütéstől így nem szenvedünk maradandó károsodást.

Mitől lehet, hogy gyakran lecsapódik a biztosíték?

Röviden és tömören a válasz, hogy azért mert túl van terhelve és nem bírja az adott áramkör a rajta lévő fogyasztókat, vagy egy zárlatos eszközt dugunk fel az áramkörre. Akkor abban a pillanatban le fog kapcsolni a biztosíték és nagyon felnyomni sem fogjuk tudni. Ezen kívül az adott áramkör vezetékének túlmelegedésének esetleges elégésekor is jobb esetben csak lekapcsol. 

Lehet –e bővíteni a villanyóra teljesítményét?

A válasz röviden igen. 

Picit bővebben, a villanyóra teljesítményének a bővítését az adott áramszolgáltatónál kell kérvényeznünk. Előzetesen szükséges egy regisztrált villanyszerelő általi felülvizsgálat. A vizsgálat során megállapítjuk a méretlen és mért fővezetékek keresztmetszetét és műszaki állapotát, a fogyasztásmérő hely műszaki állapotát, illetve annak a megfelelő érintésvédelmi módjának a kialakítását. A felülvizsgálat eredménye dönti el, bővíthető-e az igényelt áramerősségig (névleges) az áramszolgáltatói kismegszakító, illetve az, hogy kell-e ehhez bármilyen műszaki beavatkozás, pl. a méretlen vagy mért fővezeték cseréje, vagy esetlegesen a mérőhely szabványosítása.

Call Now Button
Facebook
Instagram