Hőszivattyú

Hőszivattyú

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy energiatakarékos hűtő – fűtő eszköz, amely energia felvételével hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, eközben a közvetítő közeg pedig lehűl, vagy felmelegszik. 

Bármily hihetetlen, valószínű Ön is találkozott már hőszivattyúval, illetve éppen aktuálisan otthonában is található hőszivattyú, hiszen a hűtőszekrény ugyanezen az elven működik.

A hőszivattyú hőenergiát vesz fel a talajból, vagy a levegőből, és a készülékben található hűtőközeg segítségével a kívánt hőmérsékletre hűti vagy fűti a rendszerünkben keringő vizet. Így tehát használható hűtésre, fűtésre, meleg víz előállításra, vagy bizonyos esetekben a meglévő rendszerhez csatlakoztatható.

A hőszivattyú rendkívül környezettudatos megoldás, hiszen a megújuló energiát használjuk célunk eléréséhez, nem pedig valamilyen fosszilis tüzelőanyagot.

A hőszivattyú egy hatékony fűtési mód, mely bár kezdetben nagyobb beruházással járhat, hosszú távon alacsony üzemeltetési költsége és energiatakarékossága miatt bőven megtérül.

Működése, energetikai besorolása megfelel a jelenlegi szabályozásoknak, így nyugodt szívvel használhatjuk újépítésű otthonunkban is. A hatályos jogszabály alapján 2022. június 1-től minden új építésű épületnek el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. A rendelet egész pontosan így fogalmaz: „Az épület energiaigényét legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.”

A szabályozás az alábbi linken érhető el: jogtar.hu

A hőszivattyú előnyei többek között tehát

  • környezettudatos

  • alacsony üzemeltetési költség

  • modern, megfelel a jelenlegi szabályozásoknak

  • sokoldalú felhasználhatóság

  • megbízható működés, hosszú élettartam
Call Now Button
Facebook
Instagram