Klíma, hőszivattyú telepítés

Klíma, hőszivattyú telepítés

Melyik klíma alkalmas nekem?

A klímaszerelést minden esetben a megfelelő készülék kiválasztása előzi meg, melyben teljes körű segítséget adunk az Ön számára.

Csak a legdrágább klíma a jó?

A klíma ára fontos szempont a választáskor, először azonban az egyedi kéréseket, igényeket kell felmérni. Mindenkinek a legjobb érték – ár arányú légkondicionálót ajánljuk.

Minden esetben szükséges a helyszíni felmérés?

Igen, ettől nem tudunk eltekinteni, ugyanis nincs két egyforma ház, egyforma lakás vagy iroda, és a helyszíni felmérés során sokszor kiderülnek olyan szempontok, amikre a megrendelő első körben nem is gondol, hogy fontos számára.

Mennyi ideig tart maga a szerelés?

Ez természetesen sok mindentől függ, de egy egyszerűbb eset, amikor egy beltéri egység, és egy közel lévő kültéri egység kerül felszerelésre, az nagyjából néhány órát vesz igénybe.

A klíma beszerelés után azonnal használható is a készülék?

Igen, minden esetben a légkondicionáló tesztelésével fejeződnek be a munkálatok.

Mennyibe kerül a klímával való hűtés vagy fűtés ? 

Sok összetevős a számítás, mert a tényleges energiafogyasztás függ a készülék elhelyezésétől, milyen energiaosztályú készülékről van szó, mennyit megy a készülék, van-e hozzá kapcsolva valami kedvezményes tarifa és persze a használatának módjától. Az éves energiafogyasztást megtaláljuk a termék adatlapján kW/év formátumban ill. hűtésre és fűtésre lebontva is. Aktuális, általános, A1 normál lakossági ELMŰ tarifával ha számolunk kb. 38-42 ft egy kWh villamos energia. Ezzel az értékkel már tudunk is kalkulációt végezni. Felszorozva az adott termék adatlapján kalkulált szezonális fogyasztás értékével, gyakorlatilag megkapjuk az adott termék elvi éves fogyasztását.

Létezik valami kedvezmény a klímával való fűtésre?

A válasz igen. Számos kedvezményes tarifa létezik, H tarifa, GEO tarifa stb. aminek az árait mindig az adott hely energiaszolgáltatója határoz meg. Ezeknek a tarifáknak igénylésével hosszútávon hatalmas összegeket takaríthat meg, mert a normál díjszabáshoz képest 2/3 áron kaphatunk áramot bizonyos feltételekkel. Fontos előtte kalkulációt végezni, mert ezen tarifák igénylése, beköttetése és kivitelezése némi plusz költséggel jár. Nem minden esetben éri meg ilyet igényelni, főleg akkor nem biztos, ha pl. nincs sok készülékünk az adott ingatlanban, vagy nem tervezünk hosszú távon ott lakni stb. Javaslunk minden ilyen nagyobb munkálat előtt kalkulációt végezni, hogy érdemes-e a hosszútávú befektetés.

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú (vagyis pl. a fűtésre is alkalmas klímák) egy olyan hűtő, fűtő berendezés, ami az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja, vagyis egyik irányba fűt, a másikba hűt. Ahogy a nevében is benne van, gyakorlatilag hőt szivattyúz be a lakásunkba, házunkba. Úgyis mondhatnánk, hogy a természet “ingyen” energiáját hasznosítja fűtésre, vagy akár használati melegvíz előállításra és képes természetesen a lakás hűtésére is. A hőszivattyú üzemmódját tekintve képes fordított üzemmódban is működni, abban az állapotban nem fűteni fogja az otthonunkat hanem hűteni, úgy, hogy a fűtéscsövekben nem melegvizet fog keringtetni hanem hideget. Megfordítja a körfolyamatot és a lakásunkból kivont hőt viszi ki a szabadba. 

Mindez történhet még környezet barátabb módon is akár napelemek bevonásával is.

Mit jelent az hogy inverteres klíma?

Az inverteres klima a régi on off-os berendezésekhez képest (ami csak max. fokozaton megy vagy sehogy ) jóval gazdaságosabbak, mert olyan vezérléssel vannak ellátva, ami lehetővé teszi a folyamatos teljesítmény szabályozását. Vagyis a folyamatos teljesítményigénynek megfelelően a kompresszor-fordulatszámának a beállításával a leghatékonyabb üzemelést tudjuk elérni.

Mit jelent a split klíma?

Split klíma, vagyis más néven osztott rendszerű, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy  két részből áll, egy beltéri és egy kültéri egységből, melyeket szigetelt rézcsővel kötünk össze, ami a hűtőközeget fogja szállítani. A klimatizálni kívánt helységben csak a beltéri kerül, így kevesebb helyet foglal és az úgynevezett kellemetlen részeket pl. a kompresszort, ami egy magasabb zajforrást eredményez, azt kültéri tartalmazza. Nagy előnye a spliteknek, hogy szinte bárhova fel lehet szerelni. Legnépszerűbb változat az oldalfalra helyezhető, de van mennyezeti, padlóra állítható és úgynevezett kazettás (állmennyezetbe szerelhető) klíma is.

Nekem szükséges valahol regisztrálnom a légkondicionálómat?

Nem, azt az arra jogosult cég fogja megtenni, akivel felszereltetem a berendezésemet, hiszen a jogszabály is úgy szól, hogy a klímaberendezés telepítését, beüzemelését, karbantartását csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által elfogadott, jóváhagyott képesítéssel rendelkező vállalkozás végezheti.

Vagyis a megvásárolt klímaberendezéshez tartozik egy telepítési tanúsítvány, amit a képesített vállalkozás képesített személye fog kitölteni és aztán regisztrálni a készüléket a hatóság rendszerében.

A lakossági klímaberendezések telepítése megfelelő műszaki ismereteket, képesítést és körültekintést igényel.

Call Now Button
Facebook
Instagram