Karbantartás

Karbantartás

Miért fontos a klímák karbantartása ?

  1. Az első és talán a legfontosabb szempont: az egészségünk megóvása és védelme érdekében a klímákat minden szezon után karbantartani kell,
  2. A berendezéseink élettartamának növelésének érdekében,
  3. A berendezéseink garanciájának megóvása érdekében, illetve
  4. Fontos az energia felhasználás csökkentése szempontjából is

1. Egészség

A klímák beltéri egységeiben könnyen el tudnak szaporodni a penészgombák, amelyekre nagyon sokan allergiásak, és természetesen senkinek nem tesznek jót. Ezen kívül a baktériumok számos megbetegedést tudnak okozni. Hiába vannak jobbnál jobb szűrők a berendezésekben, a por is lerakódik, ha van használva ha nincs, a baktériumok és a penész is megjelenik egy idő után, ami a kellemetlen szagokat és a büdös levegőt is hozza magával, abban az esetben, ha nincs rendszeresen megcsinálva a karbantartás. Arról nem is beszélve, hogy a halálos betegséget okozó Legionella nevezetű, ismertebb nevén legionárius tüdőgyulladás is kialakulhat legrosszabb esetben, amit megelőzéssel jobb elkerülni.

2. Berendezés élettartam

Sokan sajnos abba a hibába esnek, hogy különböző illatosított fertőtlenítő sprayk fújkálásával orvosolják a helyzeteket. Természetesen ez nem megoldás! A minőségi tisztítás és karbantartás elvégzéséhez megfelelő felszerelésre, vegyszerre, magas nyomású mosóra és szakértelemre van szükség.

A ventilátorra lerakódott por rontja a légszállítást, a teljesítményt, ezáltal romlik a készülék hatásfoka és nő a fogyasztása. 

Bizonyított tény és személyes tapasztalat is, hogy jelentős energia megtakarítást lehet elérni a rendszeres karbantartás elvégzésével.

Arról nem beszélve, hogy a nem tisztított berendezéseknél eltömődhetnek részek, amik a levegő áramlását gátolják, ami túlmelegedést, nagyobb energiafogyasztást és akár a gép tönkremenetelét is okozhatja. 

3. Készülék garanciájának megóvása

Nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy a gyártók csak abban az esetben vállalnak garanciát (gyártónként ez változó, hogy ki hány évet ad a készülékeire) , ha hűtő klímáknál évente egyszer, hűtő-fűtő klímáknál (hőszivattyúnál) évi kétszer megtörténik a karbantartás arra jogosult cégnél dolgozó szakember által és azt vezetett karbantartási dokumentummal, számlával igazolni is tudja.

4. Energia felhasználás csökkentése

A klímatulajdonosok és légkondicionáló rendszerek üzemeltetői jelentős energia megtakarítást érhetnek el, ha a berendezéseiket rendszeresen karbantartják. Statisztikák szerint a berendezések 85 %-a már a beüzemelést követően rövid időn belül nagyobb áramfelhasználás mellett üzemelnek.

Ennek legfőbb oka a hőcserélők felületeinek elkoszolódása volt. Ezeket a hőcserélő lamellákat egyre sűrűbbre gyártják a jobb helykihasználás miatt. Ennek köszönhetően a por és egyéb szennyeződések könnyebben lerakódnak a felületeken és a sokáig nem karbantartott berendezéseknél teljesen el is tömődhetnek. Az eltömődések megakadályozzák a szabad levegő áramlását, túlmelegszenek, nagyobb energiát fognak fogyasztani és a legrosszabb esetben a gépek tönkre is mennek.

Még nagyobb veszélynek vannak kitéve azok a klíma kültéri egységek, amiket szálló virágú fák vesznek körül, mert a fának a virága pár nap alatt képes teljesen beszennyezni az egész berendezést. Sajnos legrosszabb esetben annyira eltömődhet egy eszköz, hogy az pár hónap használat után le is éghet.

Rendszeres karbantartással 30-40 %-os energia megtakarítást is el lehet érni. Így a karbantartás ára is jobban megtérül. Aki elhanyagolja a tisztítást/karbantartást az hosszútávon majd emelt fogyasztásnak köszönhetően a villanyszámlában fogja megfizetni az árát.

Call Now Button
Facebook
Instagram